2019 | 07 | 09

Szolgáltató ház és orvosi rendelő energetikai korszerűsítése Zalaszentlőrincen

Zalaszentlőrinc Község Önkormányzata 44,7 millió forint támogatást nyert a Széchenyi 2020 fejlesztési program Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának TOP-3.2.1-15 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című pályázat felhívására benyújtott, TOP-3.2.1-15-ZA1-2016-00028 „Szolgáltató ház és orvosi rendelő energetikai korszerűsítése Zalaszentlőrincen” című pályázatával. A projekt támogatás mértéke az elszámolható összköltség 100 %

A TOP-3.2.1-15-ZA1-2016-00028 kódszámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg 2017.07.20. – 2019.03.13. között.

Az energia fogyasztás csökkentése és az energiapazarlás megszüntetése egyre fontosabb Magyarország számára, ennek egyik módja az épületek korszerűsítése, azok energiahatékonyságának javítása. Egyre szélesebb körben elismerik, hogy ez nem csupán a fenntartható energiaellátás megvalósításának, az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentésének az ellátásbiztonság garantálásának és az importkiadások csökkentésének eszköze, hanem egyben fokozza az ország gazdasági versenyképességét. A megvalósult fejlesztés nagyban hozzájárul a hatékonyság növekedéséhez, az energialánc valamennyi szakaszában, a termeléstől a fogyasztók általi felhasználásáig.

A projekt során a Szolgáltató ház és orvosi rendelő (8921 Zalaszentlőrinc Arany János u. 5.) épületének az energetikai korszerűsítése valósult meg. A felújítás során az épület homlokzati és padlásfödém hőszigetelése, nyílászárók cseréje, fűtési rendszer korszerűsítése, hőszivattyú és napelemes rendszer telepítése, került elvégzésre. A hőszigetelés során megfelelő vastagságú EPS hőszigetelő tábla, a nyílászárók cseréje során ugyancsak megfelelő hőszigetelő képességű üvegezés és tokozású eszközök kerültek beépítésre. Az épületben tartózkodók hőérzete javul, kisebb lesz a hő ingás a belső térben. Megnövekszik az épület élettartama, esztétikai megjelenése javul, az önkormányzat ingatlan vagyonának értéke megnő.

A beruházás hozzájárul az önkormányzat által közcéllal működtetett (100 %-os önkormányzati tulajdonban lévő) intézmény primerenergia-felhasználásának csökkentéséhez, ezáltal az abból adódó ÜHG-kibocsátás csökkentéséhez és népszerűsíti a település lakosságának körében a megújuló energiaforrások hasznosítását.

A projektről bővebb információt a www.zalaszentlorinc.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Zalaszentlőrinc Község Önkormányzata

8921 Zalaszentlőrinc Petőfi S. u. 4.